Home » Het belang van het Vrijmetselarij Museum en de verzamelingen van de Orde

Het belang van het Vrijmetselarij Museum en de verzamelingen van de Orde

Het Vrijmetselarij Museum heeft zich ontwikkeld uit een 19de-eeuwse verzameling gedenkstukken en is uitgegroeid tot een collectie die een beeld geeft van de materiële cultuur van de Nederlandse Vrijmetselarij door de eeuwen heen. In het museum wordt vooral de praktijk van de Vrijmetselarij belicht – in al haar variaties – aan de hand van schootsvellen en andere regalia, maçonnieke kunstnijverheid, siervoorwerpen, curiositeiten, schilderijen en grafiek.

Achter de gesloten deuren van de nagemaakte Tempel in het Vrijmetselarij Museum krijgt u aan de hand van persoonlijke verhalen enig inzicht in de rituele praktijk. In deze Werkplaats stapt u even in een totaal andere belevingswereld.

Het Vrijmetselarij Museum bewaart en beheert de historische archieven van de Orde van Vrijmetselaren en van de Loges (inclusief die van de voormalige koloniën) die teruggaan tot het begin van de 18e eeuw. Tot het archief van de Orde behoren ook de historische ledengegevens, die gedigitaliseerd worden om onderzoek nog gemakkelijker te maken. Dit is een goudmijn voor genealogen.

Het Vrijmetselarij Museum beheert daarnaast één van de grootste collecties boeken ter wereld over maçonnieke onderwerpen. Vermaard is de zogeheten “Kloss bibliotheek”, die bestaat uit circa 6.000 historische boeken en manuscripten over allerhande maçonnieke en esoterische onderwerpen, die in de 19e eeuw aan de Orde is geschonken door Prins Frederik als Grootmeester Nationaal. De historische bibliotheek van de Orde van Vrijmetselaren is met 25.000 boeken één van de grootste en belangwekkendste bibliotheken ter wereld op het gebied van Vrijmetselarij. Het is een unieke, in de wereld ongeëvenaarde onderzoeksbibliotheek, toegankelijk niet alleen voor diepgaande studie, maar ook voor een eerste indruk. De toegankelijkheid daarvan verdient echter verbetering in de nabije toekomst.

Kortom: het Vrijmetselarij Museum is de schatbewaarder van ons maçonnieke erfgoed.

Comments are closed.